Genetica voor huisartsen: website en scholingsmodules

 
“Dokter, mijn moeder kreeg - toen ze 40 jaar was - borstkanker. Heb ik daarom een verhoogde kans op borstkanker?”

Steeds vaker stellen patiënten dergelijke vragen in de spreekkamer en is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor vragen over erfelijkheid. Huisartsen hebben kennis over genetica nodig om deze vraag juist te kunnen beantwoorden. Om de huisarts te ondersteunen op het gebied van erfelijkheidsvragen is de website www.huisartsengenetica.nl ontwikkeld en worden nascholingsmodules aangeboden.

Afbeelding van de site huisarts en genetica

Huisartsengenetica.nl

Op de geheel vernieuwde website www.huisartsengenetica.nl staan antwoorden op vragen over erfelijkheid. De website is ontwikkeld voor en door huisartsen en biedt o.a. casuïstiek, informatie over overervingspatronen, stap-voor-stap uitleg over stamboom tekenen, verwijsindicaties en contactgegevens van verwijscentra voor genetisch onderzoek.

Behoefte aan nascholing

Het blijkt dat patiënten met vragen over erfelijkheid vaak eerst naar de huisarts gaan. Er bleek dan ook behoefte onder eerste lijns zorgverleners aan gerichte nascholingen. Daarom zijn diverse nascholingsmodules ontwikkeld door of in samenwerking met het NHG. Deze nascholingsmodules zijn onderdeel van het onderzoeksproject van huisarts en promovenda Isa Houwink van het EMGO+ Instituut (VUmc) (http://www.emgo.nl/team/775/isahouwink/projects) en de Vakgroep Huisartsgeneeskunde (Maastricht UMC+).

Internet-PIN Erfelijkheid en Kanker

De internet-PIN Erfelijkheid en Kanker (PIN 15/01) (http://portal.nhg.org/products/public) maakt de huisarts alert op erfelijke kanker. Het komt niet vaak voor, maar alle huisartsen krijgen er vroeg of laat mee te maken. Na het doornemen van deze internet-PIN is de huisarts o.a. in staat om op basis van de anamnese patiënten met een (mogelijk) erfelijke aanleg voor kanker identificeren, kan hij/zij een stamboom tekenen en het risico berekenen voor een patiënte met borstkanker in de familie.

StiP Cursus Erfelijke kanker in de spreekkamer

De nascholing 'Standaard in de Praktijk' (StiP) Erfelijke kanker in de praktijk (https://www.nhg.org/scholing/stip-cursus-erfelijke-kanker-de-spreekkamer). De nascholing behandelt het omgaan met de verschillende aspecten en vragen rondom erfelijkheid van kanker in de spreekkamer. Er is steeds meer bekend over erfelijkheid en kanker, patiënten zijn hier meer bewust van en daarom zullen huisartsen vaker geconfronteerd worden met vragen hierover. De nascholing wordt aangeboden door het NHG.