Mannenmishandeling - Taboe Voorbij

Ingezonden stuk
 
Er rust nog een te groot taboe op mannenmishandeling. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de slachtoffers van huiselijk geweld een man betreft.

Doordat mannen worden gezien als de sterkere, die hun mannetje wel staan, hun problemen zelf oplossen en de leiding nemen, zou er eerder gelachen worden als een man zou vertellen dat hij geslagen wordt door zijn vrouw of man terwijl vrouwen meer slachtoffer mogen zijn. Kwetsbaarheid bij mannen blijft een taboe. Dit maakt het moeilijker voor een man om hulp in te schakelen, uit angst om niet serieus genomen te worden, en vaak weten mannen niet van het bestaan van de mannenopvang.

Om het taboe te doorbreken zou het goed zijn als het meer zichtbaar en bekend wordt dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn van huiselijk geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel. Mannen kunnen zichzelf  aanmelden voor mannenopvang of kunnen worden doorverwezen door bijvoorbeeld Veilig Thuis, toegangsteams of huisartsen.

Indien u als huisarts te maken heeft met een mannelijke cliënt die tot onze doelgroep zou kunnen behoren, vragen wij hen om de samenwerking met Sterk Huis op te zoeken. Voor aanmelding, vragen of simpelweg de behoefte om een casus (anoniem) te bespreken, kan er contact gelegd worden met de medewerkers van ons Klantenbureau via klantenbureau@sterkhuis.nl of via 013-5433073.

Is er behoefte aan meer kennis rondom mannenmishandeling, de signalering daarvan en waar rekening mee te houden bij het bespreekbaar maken van huiselijk geweld, kan er ook contact opgenomen met Sterk Huis voor het verzorgen van een workshop over mannenmishandeling.  

Ook wil ik u verwijzen naar de website www.mannenmishandeling.nl voor meer informatie.

Sterk Huis

BijlageGrootte
PDF-pictogram Poster191.4 KB